Elérhetőségek

Falmászás Szombathely

9700 Szombathely,
Simon István u. 4.
E-mail küldése

2016. január 01., 00:00Házirend

Kérlek, hogy olvasd el figyelmesen házirendünket!

 

 

 

MÁSZÓKA SE  -  HÁZIREND és SZABÁLYZAT

 

 

A mászótermet mindenki saját felelősségére veszi igénybe!

A teremben csak azok tartózkodhatnak, akik elolvasták házirendünket és aláírásukkal igazolták azt, hogy tisztában vannak a szabályzattal, a mászás kockázataival és saját felelősségükre sportolnak a teremben.

A mászófalat csak az használhatja, aki aláírta a szükséges nyilatkozatot, megvásárolta a belépő jegyet, érvényesíttette a bérletét.

A MÁSZÓKA SE felhívja a figyelmet, hogy az általa kínált tevékenységekben (top roping/felső és előbiztosítás, boulder) való részvétel, vagy azok szemlélése, valamint a teremben történő tartózkodás eredendően veszélyeket hordoz magában. Ezen kockázatok és veszélyek többek között, de nem kizárólagosan az alábbiak lehetnek:

a, Sérülés és halál bekövetkezése olyan személyek, vagy tárgyak leeséséből, akik, vagy amik ráesnek valakire.

b, Sérülések és halál bekövetkezése hanyagság, figyelmetlenség, gondatlanság, mulasztás, gyakorlatlanság, alkalmatlan szellemi, vagy testi állapot, felszerelés nem rendeltetésszerű használata miatt.

  • A falon, illetve a felszereléseken talált sérüléseket saját és mászó társaik biztonsága érdekében azonnal kötelesek jelenteni a falmesternek
  • Gyerekek: 14 éves korig gyermek csak felnőtt felügyelet mellett tartózkodhat a mászóteremben. 14. életévét betöltött 18 év alatti gyermek felnőtt felügyelet nélkül csak szülői/gondviselői nyilatkozat alapján veheti igénybe a mászóterem szolgáltatásait.
  • A terem területén elhelyezett személyes holmikért felelősséget nem vállalunk.

Előkészületek:

- mászás előtt minden ékszert le kell venni, különös tekintettel a komoly balesetveszélyt jelentő gyűrűre, karkötőre, karórára és bármire, ami mászás közben a fogásokba akadhat. A hosszú hajat összefogva célszerű viselni, mert könnyen beakadhat a karabinerbe, biztosítóeszközbe!
- a mászófalat használni csak mászó- vagy más tiszta talpú (!) tornacipőben szabad! Zokniban, vagy mezítláb mászni higiéniai okokból szigorúan tilos!
- lehetőség van magnéziazsák, beülő, biztosítóeszközök, elölmászó kötél bérlésére. A bérelt felszerelésekben, azok nem rendeltetésszerű használata miatt okozott kár a bérlőt terheli!

A mászás megkezdése előtt:

- Mindig ellenőrizd, hogy mind a te, mind a társad beülője megfelelően be van fűzve - Dupla ellenőrzés: Egymás ellenőrzése: a mászó párosok a mászás megkezdése előtt kötelesek ellenőrizi a másik helyes bekötését. Amennyiben kétség merülne fel a mászást nem szabad megkezdeni.
- a kötélen található csomó (elölmászásnál az általad kötött csomó) megfelelően van megkötve. Ezt a partnered is ellenőrizze le,
- felső biztosítás esetén győződj meg róla, hogy a fal tetején a kötél legalább 2 pontban be van fűzve, nincs megtekeredve és a partnereddel ugyanazon kötél két végébe vagytok bekötve,
- a kötél illetve a biztosító eszköz megfelelően van a beülőhöz rögzítve két karabiner segítségével. Mind a mászó, mind a biztosító ember karabinere be van tekerve (bajonettes karabiner esetén megfelelően be van fordítva)
Biztosításhoz bármely „lapka” típusú eszköz megengedett. Más típusú biztosító eszköz használata tilos, pl Gri-gri, nyolcas stb.
- Biztosításra senki nem kötelezhető. Amennyiben nincs állandó mászó partnered, biztosításhoz csak olyan embert kérj meg, akinél meggyőződtél arról, hogy van gyakorlata a biztosításban és tisztában van az épp alkalmazott biztosítóeszköz rendeltetésszerű használatával. Ilyen helyzetben kérd ki a falmester véleményét is!
- ha biztosító eszközöd használatával vagy bármi mással kapcsolatban a legkisebb kétely is felmerül benned, kérdezz a falmestertől!
Ne feledd, hogy biztosító emberként a társad élete a TE kezedben van!

Mászás közben:

- biztosító emberként végig figyelj a partneredre, hogy bármilyen hirtelen adódó helyzetben gyorsan és megfelelően tudj reagálni. Biztosítás közben leülni, telefonálni illetve bármilyen figyelem elvonó tevékenységet végezni szigorúan tilos!
- előlmászás esetén az adott útban található összes sling/köztes használata kötelező! (Ha nem egyértelmű, kérdezd a falmestert!)
- ha mászás közben bármi probléma adódik, egyértelműen és határozottan kommunikáld azt partnered felé és kérd a falmester vagy a környezetedben levők segítségét! Ez nem ciki! J
- a mászóteremben sétálva figyelj, hogy földön fekvő kötélre soha ne lépj, az épp biztosító embert mindig hátulról kerüld meg! Ne zajongj és kerülj minden olyan megnyilvánulást, amellyel megzavarhatod mászó és biztosító társaidat!
- mászáshoz magnézia használata kötelező!

Ha gyerekkel érkezel:

- megkérünk minden szülőt, kísérőt, hogy kísérje figyelemmel gyermekeit és tisztelje a többi mászót azzal, hogy nem hagyja gyermekeit játszani, kiabálni a falak környékén. A szaladgáló gyerekek gyors és kiszámíthatatlan mozgása és hangoskodása megzavarhatja a mászókat és komoly balesetveszélyt jelenthet!

Lehetséges kockázatok, balesetek:

-Balesetet okozhat minden nem megfelelően vagy nem megfelelő odafigyeléssel alkalmazott eszköz. Saját biztonságod érdekében gondosan tájékozódj az általad használt felszerelésekről és rendszeresen ellenőrizd azok állapotát, épségét.
-A mászóterem által biztosított felszereléseket (kötelek, beülők, fogások) rendszeresen ellenőrizzük és szükség esetén azonnal gondoskodunk azok cseréjéről. Ezért is kérünk, hogy azonnal jelezd, ha azoknál bármi hibát észlelnél.
-A jelenlegi magyarországi szabályozás szerint a falmászás extrémsportnak minősül, így a társadalombiztosítás az esetleges balesetek utáni ellátást nem fedezi!
-Ha mászás során bármilyen rendellenességet, anyaghibát (pl. sérült sling, kötél vagy fogás) vagy emberi szabálytalanságot észlelsz, a saját és mások biztonsága érdekében kérünk, hogy azonnal jelezd azt a falmesternek!

Sajnos semmi ráhatásunk nincs viszont az eszközök megfelelő használata tekintetében, tehát amennyiben figyelmetlenségből a kötél rosszul lett rögzítve és kiakadt, vagy a biztosító személy óvatlanul engedi le mászó társát és ebből baleset következik, ezt a felelősséget a mászónak és a biztosítónak egymás között kell rendezni. A biztosító személyben mindenképpen tudatosulnia kell, hogy mászó társának az élete az Ő kezében van!

Nyilatkozom, hogy a mászóteremben akár edzésen, akár egyéni mászáson való részvételemet semmiféle egészségügyi probléma nem gátolja.
Aláírásommal igazolom, hogy figyelmesen elolvastam a MÁSZÓKA SE házirendjét és szabályzatát, és tisztában vagyok a biztonsági előírásokkal. Tudomásul vettem, hogy sportmászó tevékenységemet saját felelősségre végzem.
 
« Vissza az előző oldalra!
Falmászás Szombathely - Magyar