Elérhetőségek

Falmászás Szombathely

9700 Szombathely,
Simon István u. 4.
E-mail küldése

2016. január 01., 00:00Házirend

Kérlek, hogy olvasd el figyelmesen házirendünket!

MÁSZÓKA SE HÁZIREND és SZABÁLYZAT

 

A teremben csak azok tartózkodhatnak, akik elolvasták házirendünket, aláírásukkal igazolták, hogy megértették az abban foglaltakat, és maguk számára kötelező érvényűnek tekintik. Tisztában vannak a mászás kockázataival, és saját felelősségükre sportolnak a teremben

 

A mászófalat csak az használhatja, aki hozzájárult sportolói regisztrációjához a MotiBro rendszerében, megvásárolta a belépőjegyét, érvényesíttette a bérletét.

 

Gyerekek 14 éves korig szervezett edzésen, csoportos eseményen vagy ezeken kívül, szülő/hozzátartozó felügyelete mellett tartózkodhatnak a teremben. Megkérünk minden szülőt, kísérőt, hogy kísérje figyelemmel gyermekeit és tisztelje a többi mászót azzal, hogy nem hagyja gyermekeit játszani, kiabálni a falak környékén. A szaladgáló gyerekek gyors és kiszámíthatatlan mozgása és hangoskodása megzavarhatja a mászókat és komoly balesetveszélyt jelenthet!

 

A 14. életévüket betöltött 18 év alatti gyermekek felügyelet nélkül csak szülői/gondviselői nyilatkozat alapján vehetik igénybe a mászófal szolgáltatásait.

 

A mászóterem teljes területén tilos a dohányzás, az alkohol illetve kábítószer fogyasztás. A falmester jogosult megtagadni a belépést annak a személynek, akinél fennáll a gyanúja, hogy ittas, kábító- vagy egyéb tudatmódosító szer hatása alatt áll.

 

A terem területén elhelyezett személyes holmikért felelősséget nem vállalunk.

 

Előkészületek:

 • Mászás előtt minden ékszert le kell venni, különös tekintettel a komoly balesetveszélyt jelentő gyűrűre, karkötőre, karórára és bármire, ami mászás közben a fogásokba akadhat. A hosszú hajat összefogva célszerű viselni, mert könnyen beakadhat a karabinerbe, biztosítóeszközbe! A ruházat nem zárható zsebeit ki kell üríteni!
 • A mászófalat csak mászó- vagy más tiszta talpú (!) tornacipőben szabad használni! Zokniban, vagy mezítláb mászni higiéniai okokból szigorúan tilos!
 • Lehetőség van magnéziazsák, beülő, biztosítóeszközök, elölmászó kötél bérlésére. A bérelt felszerelésekben, azok nem rendeltetésszerű használata miatt okozott kár a bérlőt terheli!

 

A mászás megkezdése előtt:

 • Mindig ellenőrizd, hogy mind a te, mind a társad beülője megfelelően be van fűzve. A mászó párosok a mászás megkezdése előtt kötelesek ellenőrizi a másik helyes bekötését. A kötélen található csomó (elölmászásnál az általad kötött csomó) megfelelően van megkötve. Ezt a partnered is ellenőrizze le, Amennyiben kétség merülne fel a mászást nem szabad megkezdeni.
 • Felső biztosítás esetén győződj meg róla, hogy a fal tetején a kötél legalább 2 pontban be van fűzve, nincs megtekeredve és a partnereddel ugyanazon kötél két végébe vagytok bekötve,
 • A kötél illetve a biztosító eszköz megfelelően van a beülőhöz rögzítve két karabiner segítségével. Mind a mászó, mind a biztosító ember karabinere be van tekerve (bajonettes karabiner esetén megfelelően be van fordítva) Biztosításhoz bármely „lapka” típusú eszköz megengedett. Más típusú biztosító eszköz használata tilos, pl Gri-gri, nyolcas stb.
 • Biztosításra senki nem kötelezhető. Amennyiben nincs állandó mászó partnered, biztosításhoz csak olyan embert kérj meg, akinél meggyőződtél arról, hogy van gyakorlata a biztosításban és tisztában van az épp alkalmazott biztosítóeszköz rendeltetésszerű használatával. Ilyen helyzetben kérd ki a falmester véleményét is!
 • Ha a biztosító eszközöd használatával vagy bármi mással kapcsolatban a legkisebb kétely is felmerül benned, kérdezz a falmestertől! Ne feledd, hogy biztosító emberként a társad élete a TE kezedben van!

 

 

Mászás közben:

 • Biztosító emberként végig figyelj a partneredre, hogy bármilyen hirtelen adódó helyzetben gyorsan és megfelelően tudj reagálni. Biztosítás közben leülni, telefonálni illetve bármilyen figyelem elvonó tevékenységet végezni szigorúan tilos!
 • Előlmászás esetén az adott útban található összes sling/köztes használata kötelező!
 • Ha mászás közben bármi probléma adódik, egyértelműen és határozottan kommunikáld azt partnered felé és kérd a falmester vagy a környezetedben levők segítségét! Ez nem ciki! J
 • A mászóteremben sétálva figyelj, hogy földön fekvő kötélre soha nem lépj, az épp biztosító embert mindig hátulról kerüld meg! Ne zajongj és kerülj minden olyan megnyilvánulást, amellyel megzavarhatod mászó és biztosító társaidat!
 • Mászáshoz magnézia használata kötelező!

 

A MÁSZÓKA SE felhívja a figyelmet, hogy az általa kínált tevékenységekben (top roping, elölmászás, boulder) való részvétel, azok szemlélése, valamint a teremben való tartózkodás veszélyeket hordoz magában.

Fennáll a sérülés vagy halál bekövetkezése:

 • olyan személyek vagy tárgyak leesése miatt, akik vagy amik ráesnek valakire.
 • hanyagság, figyelmetlenség, gondatlanság, mulasztás, gyakorlatlanság, felszerelés nem rendeltetésszerű használata vagy alkalmatlan szellemi, fizikai állapot miatt.

 

Balesetet okozhat minden nem megfelelően vagy nem megfelelő odafigyeléssel alkalmazott eszköz. Saját biztonságod érdekében gondosan tájékozódj az általad használt felszerelésekről és rendszeresen ellenőrizd azok állapotát, épségét.

 

A mászóterem által biztosított felszereléseket (kötelek, beülők, fogások) rendszeresen ellenőrizzük és szükség esetén azonnal gondoskodunk azok cseréjéről. Amennyiben ennek ellenére baleset történne egy elszakadt kötél, kiszakadt fogás, vagy eltört karabiner miatt, ezért teljes felelősséggel tartozunk. Nem tartozunk felelősséggel az idegen felszerelés használata folytán előállt bármely balesetért.

 

Ha mászás során bármilyen rendellenességet, anyaghibát (pl. sérült sling, kötél vagy fogás) vagy emberi szabálytalanságot észlelsz, a saját és mások biztonsága érdekében kérünk, hogy azonnal jelezd azt a falmesternek!

 

Az eszközök nem megfelelő használatából, illetve figyelmetlenségből adódóan (pl.: kötél rosszul lett rögzítve és kiakadt, vagy a biztosító személy óvatlanul engedi le mászó társát) baleset következik be, ezt a felelősséget a mászónak és a biztosítónak egymás között kell rendezni. A biztosító személyben mindenképpen tudatosulnia kell, hogy mászó társának az élete az Ő kezében van!

 

A jelenlegi magyarországi szabályozás szerint a falmászás extrémsportnak minősül, így a társadalombiztosítás az esetleges balesetek utáni ellátást nem fedezi!

 

Nyilatkozom, hogy a mászóteremben akár edzésen, akár egyéni mászáson való részvételemet semmiféle egészségügyi probléma nem gátolja.

 

Aláírásommal igazolom, hogy figyelmesen elolvastam a MÁSZÓKA SE házirendjét és szabályzatát, és tisztában vagyok a biztonsági előírásokkal. Tudomásul vettem, hogy sportmászó tevékenységemet saját felelősségre végzem.

 

MÁSZÓKA SE

 

Szombathely,…………………………………

 

                                                                              …..………………………………………       ……………………………………………………

                                                                                            mászó neve                                          aláírás

                                                                               nyomtatott nagybetűvel             18 év alatt szülő/gondviselő

 
« Vissza az előző oldalra!
Falmászás Szombathely - Magyar